Kiedy połączyły się Ameryki?
13 kwietnia 2015, 09:17Geolodzy zdobyli dowody wskazujące, że Przesmyk Panamski uformował się 13-15 milionów lat temu. Dotychczas sądzono, że liczy on sobie zaledwie 3 miliony lat. Powstanie Przesmyku i połączenie się obu Ameryk przyniosło istotne zmiany w biologii kontynentów, rozkładzie prądów oceanicznych i zmieniło klimat całego globu.

Psychoza zmienia reakcję na 'Alicję w Krainie Czarów'
31 sierpnia 2015, 13:16Już przy pierwszym epizodzie psychozy ludzie przetwarzają informacje inaczej od zdrowej grupy kontrolnej.

Olbrzymie ilości tlenu w płaszczu ziemskim
15 lutego 2016, 12:44Naukowcy pracujący przy eksperymencie DESY odkryli dwa nowe tlenki żelaza. Odkrycie to wskazuje, że głęboko w płaszczu Ziemi istnieje olbrzymie nieznane źródło tlenu.

To kapitan Cook wypuścił kury na Nowej Zelandii
4 sierpnia 2016, 13:03Pierwsze kury domowe (Gallus gallus domesticus) zostały prawdopodobnie wypuszczone na Nowej Zelandii podczas 2. wyprawy Jamesa Cooka w te regiony.

Przeszczep wspomnień między ślimakami
15 maja 2018, 11:24Biolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles przetransferowali pamięć od jednego ślimaka morskiego do drugiego. Sztuczne wspomnienie to skutek wstrzyknięcia RNA.

Czasem lepiej palić węglem niż drewnem
23 lutego 2017, 12:15Unia Europejska promuje – poprzez dopłaty – spalanie drewna w celu produkcji energii. Autorzy niezależnego raportu zauważają, że w ile w przypadku odpadów taka polityka może rzeczywiście zmniejszać emisję gazów cieplarnianych, to w praktyce coraz większe użycie drewna dla celów energetycznych tylko pogarsza sytuację i zwiększa emisję tych gazów

Dowiedzieli się, co robią flamingi z zoo, gdy ludzie idą do domu
10 września 2018, 12:38Co robią flamingi z zoo nocą, gdy zostają same?

Soczewkowe zaskoczenie
19 lipca 2017, 05:33Z oka 67-latki, która zgłosiła się do Solihull Hospital na operację zaćmy, chirurdzy usunęli w listopadzie zeszłego roku 27 soczewek kontaktowych.

Nowy sposób konserwowania zdrowych pokarmów za pomocą naturalnych związków
4 stycznia 2019, 11:49Naturalny przeciwutleniacz występujący w otrębach może znaleźć zastosowanie jako konserwant żywności.